Пиріг – це незмінний, вже протягом кількох століть, символ гостинності і благополуччя.
У колишні часи їх пекли лише по святах (саме слово «пиріг» походить від давньоруського слова «пир» – бенкет), з певних видів тіста, і в якості начинки до них використовували тільки певні продукти. Так, на весіллях навіть до царського столу подавали багатошарові курники з курячим м’ясом та іншими начинками. кулеб’яки – пироги довгастої овальної форми – зазвичай готували з капустою, рибою, кашею, грибами і цибулею. Пізніше з’явилися пиріжки, ватрушки та інші види виробів.
Свої традиції приготування пирогів склалися і в інших національних кухнях. На Кавказі печуть десятки видів золотистих хачапурі з сиром – у вигляді конвертиків, трикутників, човників та ін. Люблять тут і чебуреки – смажені у фритюрі пиріжки у формі півмісяця зі всілякими начинками – з баранини, яловичини, телятини або їх суміші, а також з птиці, картоплі, сиру чи грибів.
У Середній Азії популярні пиріжки з листкового тіста у формі трикутників – самса, в татарській та башкирській кухні – великий пиріг з м’ясом і картоплею – зур бялэш, пиріжки із здобного прісного тіста з м’ясною або овочевою начинкою тюльпини, які зав’язують у вигляді мішечків і смажать у фритюрі, ечпочмаки (трикутні пиріжки) і перемячі (пиріжки округлої форми з отвором посередині) з начинкою з рубленого м’яса з цибулею і картоплею. Святковий стіл у багатьох країнах Кавказу і Середньої Азії неможливо уявити без пахлави, що тане в роті з горіховою начинкою.
Безліч оригінальних рецептів пропонує і західноєвропейська кухня. Це м’ясний пиріг по-критски, пиріг по-ельзаськи з яблуками, італійська кростата, пиріг по-грецьки з мигдалем та інші страви.
Зараз пироги готують не тільки з дріжджового та прісного тіста, але і з бісквітного, пісочного, листкового. Їх прошаровують різними начинками – це можуть бути, наприклад, кабачки з сиром, шинка з брокколі, персики з ананасами, вишня з шоколадом… Різною може бути і форма таких виробів: їх роблять закритими, відкритими, напіввідкритими – коли зверху пиріг прикрашають решіткою з тіста або ж защипують тісто не повністю – так, щоб була видна начинка.
Кухонне обладнання та пристосування для випічки
Поряд з обладнанням та кухонними пристосуваннями з традиційних матеріалів – дерева, кераміки, скла – для приготування випічки використовуються вироби з нержавіючої сталі, алюмінію, силіконових матеріалів, з антипригарним покриттям.
У наших магазинах можна знайти посуд практично будь-яких форм і розмірів, від недорогого до елітного.
Вибираючи обробні дошки, каструлі, форми для випічки, варто звертати увагу не тільки на те, наскільки вони оригінальні і красиві. Таке обладнання і посуд повинні бути зручними, не виділяти шкідливі речовини, а при нагріванні витримувати високі температури і не деформуватися.
Вам знадобляться:
- кухонні ваги, мірні чашки, кружки і ложки для зважування та відмірювання інгредієнтів
- тази емальовані, металеві з нержавіючої сталі і миски металеві, скляні, порцелянові різних розмірів для миття, ополіскування і змішування продуктів, приготування кремів, сиропів
- каструлі емальовані, з жаростійкого скла для підготовки і приготування різних інгредієнтів. Рідке та напіврідке тісто можна замішувати в емальованому посуді або ємностях з жаростійкого скла. А ось алюмінієвий або пластиковий посуд для цього використовувати не варто, інакше тісто погано підніметься, а при контакті дріжджів та інших продуктів з пластмасою і алюмінієм можуть виділятися шкідливі хімічні речовини
- обробні дошки дерев’яні та пластикові для нарізки та подрібнення продуктів, розкачування тіста
- ножі різних розмірів для нарізки продуктів і готових виробів
- качалки дерев’яні, фарфорові для розкачування тіста, подрібнення деяких продуктів
- сита металеві, волосяні для просіювання борошна, приготування пюре, проціджування рідин
- терки бляшані для подрібнення інгредієнтів
- ступки чавунні, порцелянові для подрібнення продуктів
- міксери і вінчики для збивання продуктів
- м’ясорубка для подрібнення інгредієнтів
- ложки або лопатки дерев’яні для перемішування тіста
- форми силіконові, металеві (у тому числі з тефлоновим покриттям), керамічні, скляні, з дном, що виймається
- сковороди різного діаметру, противні різних розмірів з високими і низькими бортами
- решітки металеві різних розмірів і форм для дек, викладання готових виробів
- шприц кондитерський з різними насадками
- кондитерські мішки силіконові, тканинні з просоченням для відсаджування тіста і кремів
- пензлики силіконові, з натуральним ворсом для змащування виробів, нанесення глазурі
- харчова плівка для формування виробів
- пергамент для вистилання дек і форм для випічки
- ножі-лопатки (шпателі) силіконові і пластикові для вирівнювання виробів, розподілу кремів, викладання пирогів
- ніж-струна для розрізання бісквітних коржів
- підноси круглі і квадратні для пирогів
Можна використовувати форми для випічки з листової сталі з нанесеним антипригарним покриттям. Прекрасний варіант – форми з спеціального силіконового матеріалу, що витримують температуру від -40 до 230 °С , що дозволяє не тільки використовувати їх в будь-яких плитах, але і поміщати при необхідності в морозильну камеру. В силіконових формах особливо зручно готувати вироби з пісочного тіста з великим вмістом цукру, які не будуть пригорати.
У магазинах зараз можна знайти будь-які форми для випічки: круглі, прямокутні, квадратні, з високими і низькими бортиками, роз’ємні, з антипригарним покриттям.
Вони повинні не тільки витримувати високі температури, але і не виділяти шкідливі речовини. З давніх часів для приготування страв використовували пористу кераміку, тісто в якій «дихає» і при цьому зберігає максимальну кількість корисних речовин. Традиційно застосовується і посуд із чавуну, в якому продукти прогріваються рівномірно і не підгорають. Підійдуть для випічки і ємності з жаростійкого скла, в яких також вироби прогріваються рівномірно.
Крім того, через прозоре скло ви зможете бачити, наскільки добре піднявся і пропікся пиріг, підрум’янилася у нього скоринка, а значить, зможете краще контролювати процес приготування.