Як правильно варити яйця на Паску

Як правильно варити яйця на Паску

Напевно, кожен з нас навіть не замислюється над тим, як правильно варити яйця – адже все так просто, залив водою, і нехай варяться: три-чотири хвилини некруто і майже десять хвилин круто, і що тут ще необхідно знати? Тільки потім вони або не чистяться, або, навпаки, лопаються при варінні – загалом, ми не завжди можемо повною мірою бути впевненими в результаті такого, здавалося б, елементарного процесу.

Те, як правильно варити яйця, залежить, в першу чергу, від того, якого результату ми хочемо досягти. Якщо у випадку з яйцями круто все більш-менш зрозуміло – для того, щоб їх отримати, необов’язково правильно варити яйця круто – досить просто поварити їх подовше, то яйця некруто виходять далеко не завжди. Але потрібно пам’ятати, що при занадто тривалому варінні яйця також виходять не дуже: поверхня жовтка темніє, а сам він стає жорстким.

Отже, як правильно варити яйця? У першу чергу, варити їх потрібно в невеликій каструльці, щоб вони якомога менше каталися по дну – це знизить ризик їх розтріскування. Для цього ж не варто класти у воду яйця відразу з холодильника – краще спочатку потримати їх у теплій воді або хоча б просто при кімнатній температурі, інакше вони практично гарантовано полопають. Правда, ризик цього все одно залишається – під шкаралупою яйця на його тупому кінці є повітряна камера, і при нагріванні вона все одно може розірвати шкаралупу, тому її можна акуратно, але сильно проткнути голкою. Для перестраховки можна додати у воду солі, так, щоб вона була дуже солоною – в цьому випадку, навіть якщо яйце і лопне, то його вміст не витече у воду при варінні.

Тепер про те, як правильно варити яйця для того, щоб вони без проблем чистилися. По-перше, потрібно брати не самі свіжі яйця, а тільки ті, яким не менше п’яти днів. Якщо ж у Вашому розпорядженні лише найсвіжіші, то і тут можна застосувати одну хитрість: потрібно спочатку струснути їх так, щоб усередині булькнуло, але не дуже сильно, щоб білок і жовток НЕ перемішалися, а потім варити на кілька хвилин довше – тоді вони з легкістю почистити. Після варіння можна помістити яйця відразу ж у крижану проточну воду і потримати їх там пару хвилин – це теж посприяє якнайшвидшій очищенню. Якщо ж ні чого не допомогло – то тоді потрібно розбити шкаралупу по всій поверхні яйця і почистити його під проточною водою – так буде простіше всього.

Щодо того, як правильно варити яйця, занурюючи їх в окріп або ж у холодну воду, однозначної думки немає. Для того, щоб напевно знати час приготування, звичайно, набагато зручніше класти їх в окріп, але тоді ризик їх розтріскування буде набагато вище. Зате в першому випадку поживна цінність яєць буде збережена більш повно. Після закипання яйця круто потрібно варити 7-8 хвилин, використовуючи перераховані вище рекомендації, і відмінний результат гарантований.

А як правильно варити яйця всмятку? Адже для багатьох те, яким вийде яйце, щоразу є несподіванкою, а іноді буває так, що хочеться чогось визначеного. Особливо складно буває з дітьми, які люблять яйця некруто і не погоджуються на інші варіанти – ось і доводиться мамі експериментувати до переможного кінця. У цьому випадку краще всього занурити яйце у вже кипляче воду, а для того, щоб воно не потріскалося, скористатися наведеними вище порадами, і варити 4 хвилини, найкраще, використовуючи таймер – інакше можна пропустити момент. Також можна прокип’ятити їх одну хвилину, зняти з плити, накрити кришкою і засікти 6-7 хвилин залежно від бажаного результату – через 7 хвилин білок остаточно загусне, але жовток залишиться рідким. Цей спосіб представляється більш надійним, але потрібно пам’ятати, щоб кількість рідини було рівно таким, щоб закривати яйця на 1 см.

Подобається допис? Поділіться з друзями: