Як правильно варити квасолю

Як правильно варити квасолю

Пропонуємо кілька практичних порад як замочити і потім зварити квасолю.

Квасоля є незамінним джерелом білку для людей, які зовсім не вживають м’ясо, або вживають його в малих кількостях. Квасоля містить в собі достатню кількість корисних мінеральних речовин – фосфору, калію, цинку, які дуже необхідні для нашого організму. Але в приготуванні цього чудового продукту багатьох господинь стримує незнання як варити квасолю, як це зробити правильно, щоб вона не розварилася, але й не залишилася сирою.

Варену або тушковану квасолю можна готувати як гарнір до м’яса і риби, можна додавати в салат, вінегрет або зварити з нею смачний борщ. Правильно зварена квасоля має хороший смак і чудово втамовує відчуття голоду, тому її можна подати як окрему страву з будь-якими іншими овочами.

Квасолю в сирому вигляді категорично забороняється вживати в їжу. Отруйні речовини, що містяться в ній, руйнуються тільки при приготуванні. Тому ось кілька порад як варити квасолю.

Перш ніж почати готувати квасолю її бажано замочити в каструльці з холодною водою. Це значно прискорить час її приготування і розчинить олігосахариди, що містяться в ній, які призводять до газоутворення в організмі. Квасолю слід замочувати на 6-10 годин, але не більше 10-ти , щоб не почався процес бродіння. Води наливайте на 5 см вище рівня квасолі, тому що вона вбирає воду і набухає. Воду слід міняти кожні 2-3 години і перед тим як ставити її варити обов’язково налийте свіжої води.

Якщо забули квасолю замочити, можна скористатися таким способом. Як закипить вода, проваріть квасолю 3-4 хвилини і залиште її на годину в цій гарячій воді, потім змініть воду на холодну і продовжуйте варити квасолю далі.

Кожен вид квасолі вариться різну кількість часу. Якщо квасоля заздалегідь не замочена, то вона, в залежності від розміру, буде варитися від 2 до 4 годин. Червона квасоля довше вариться, ніж біла, тому червону краще заздалегідь замочувати, а білу можна і не замочувати зовсім.

Визначити готовність квасолі при варінні можна за системою «трьох бобів»: дістають з каструлі три квасолевих боби і кожен пробують на смак. Якщо хоч один з них ще твердий – продовжують варити, а якщо всі м’які – значить квасоля вже готова.

Ось ще декілька хитрощів, щоб отримати смачну варену квасолю. З щойно закипілої квасолі злийте воду і знову залийте її холодною водою. При варінні квасолі, додайте трохи соняшникової олії і не слід перемішувати її ложкою поки вона вариться. Ще для швидкого приготування квасолі можна використовувати метод перепаду температур: під час варіння кілька разів підливати по трохи холодної води. І пам’ятайте, що квасолю потрібно варити на слабкому вогні, у відкритій каструлі, а солять її в кінці приготування.

Подобається допис? Поділіться з друзями: