Вибираємо зелений чай

Вибираємо зелений чай

Зелений чай виробляють не тільки в Китаї, де його вирощують в 18 провінціях, але і в Японії, Індії, Грузії. Відомо кілька сотень його сортів. Колір чаю може бути різним – від ніжного салатового до яскраво-зеленого, але в кожному разі він повинен мати натуральний відтінок. Не варто купувати чай, якщо листочки стали сірими або бурими: такий колір вони набувають, якщо його неправильно зберігали. Зверніть увагу і на склад: якісний чай не повинен містити пилку і фрагменти гілочок.

Візьміть кілька чаїнок і розітріть їх між пальцями. Якщо термін придатності чаю минув, вони легко перетворяться на пилок.

Якщо його зберігали в приміщеннях з підвищеною вологістю, він швидко втрачає свої властивості. Перевірити це також нескладно: придавіть чаїнки пальцем, а потім різко відпустіть. Якщо чай зберігали правильно, то він відновить свій об’єм швидко, а якщо ні – повільно.

Види зеленого чаю

Різноманітність сортів чаю залежить від багатьох причин. Мають значення природні умови місцевості, в якій вирощували чай, час, коли здійснювався збір (чай з листя що розпустилося і що не розпустилося виходить різним), умови збору (ручний або машинний), обробка і т. п. Чай, який збирають навесні, вважається більш якісним.

Зелений чай може бути розсипним, пресованим, гранульованим і екстрагованим.
Байхові (розсипні) чаї розрізняють за величиною листа (виділяють чаї листові і брокен – ламані, різані) і формою його скрутки.
Серед пресованих виділяють цегляні (тут використовуються найгрубіші листя і пагони), плиткові (для них беруть менш грубу сировину) і таблетовані. Форма пресованого чаю може бути різною: у вигляді куль, дисків, циліндрів і ін.
Випускаються також чайні гранули – спресовані частинки чайного листа, які заварюються швидше, ніж байховий чай; напій з них виходить міцнішим. Будь-який вид зеленого чаю можна ароматизувати, додавши до нього натуральні інгредієнти (квіти, коріння або насіння різних рослин) або синтетично отримані есенції.
Екстраговані чаї являють собою рідкі екстракти або концентрати чаю у формі кристалів, які містять значні дози чаю і швидко розчиняються у воді.

Подобається допис? Поділіться з друзями: