При бажанні, навіть простеньку страву можна перетворити на вишукану, варто лише додати до неї ложку сухого вина. Так яке вибрати вино, щоб ця «ложка» справді надала страві неповторні смакові відтінки. Як же правильно поєднувати страви та вина? Розберемо широко відомі принципи поєднання.
1. Досить поширений принцип поєднання за кольором. Напевно всі знають, що біле вино відмінно підходить до риби, а червоне, до м’яса. Але колір страв є лише підказкою у виборі вина. Наприклад, до курки не обов’язково подавати біле вино, адже її біле м’ясо непогано поєднується і з легкими червоними винами.
Багато рибних страв відмінно підходять до червоних вин, створюючи ідеальну пару. Але є і винятки. Наприклад, танінне червоне вино додасть рибі металевий присмак, а більшість білих вин зі стравами з м’яса і дичини втратять свій приємний і вишуканий смак.
2. «Ароматне» поєднання. Вино з насиченим букетом, бажано подавати до легких і простих страв.
3. «Силове» поєднання. До легких закусок краще подавати і легкі вина. А ось важкі, ситні страви добре поєднуються з насиченими, сильними винами.
4. Підбираючи вино, звертайте увагу на його характеристики: соковитість і сухість. Співвідношення між цими характеристиками має бути зворотнім. Наприклад, до жирної риби подавайте сухе біле вино. Жир пом’якшиться кислотністю білого вина і смак буде більш приємним. А до сухуватої риби більше підійде м’яке, насичене вино. Обсмажене м’ясо буде добре поєднуватися з оксамитовими, м’якими винами з несильними танінами.
Коли страва і вино між собою не пара?
Серед великої різноманітності страв є й такі, які не дуже добре поєднуються або ж зовсім несумісні з винами.
Це такі страви, як:
- солона жирна риба, а також риба копчена. Вони надають будь-якому вину металевий смак;
- різні соління. Традиційні солоні огірочки, помідорчики і грибочки, всі вони з винами несумісні;
- всі цитрусові: грейпфрути, лимони, апельсини, мандарини. Притупляючи чуттєвість язика, вони заважають розрізнити відтінки смаку вина. Така ж дія у майонезу й оцту;
- шоколад і кава. Шампанське і сухі вина з ними не поєднуються, тому що будуть здаватися водянистими.
З цього випливає, що перш ніж відповідати на своє питання, яке вибрати вино, важливо, в першу чергу, визначитися з стравами, які подаватимуться.