Спочатку штоллен випікали під час Різдвяного посту, тому тісто замішували на воді з додаванням ріпакової олії. У 1491 році німецькі дворяни домоглися дозволу від Папи Інокентія VIII замінити в цьому рецепті рапсове масло вершковим. Пізніше рецепт удосконалили і стали додавати в тісто горіхи та сушені фрукти.
Час приготування – 50 хвилин + охолодження.
Зміст
Інгредієнти на 10 порцій
борошно пшеничне – 1,3 кг молоко – 400 г дріжджі пресовані – 50 г цукор – 130 г масло вершкове – 200 г цукор ванільний – 1 ч. ложка цедра лимона терта – 1 ч. ложка сіль
Для начинки
коринка – 500 г цукати – 200 г ром – 125 г мигдаль обсмажений – 100 г
Для оформлення
масло вершкове 4 ст. ложки цукрова пудра 100 г
Приготування
Для начинки коринку і дрібно нарізані цукати залийте ромом і витримайте 1 годину.
Для опари дріжджі розведіть теплим молоком, додайте частину цукру і половину просіяного борошна. Опару накрийте серветкою і поставте в тепле місце на 20-30 хвилин.
Коли опара збільшиться в об’ємі, додайте цукор, що залишився, ванільний цукор, цедру і щіпку солі. Невеликими порціями при помішуванні всипте борошно, що залишилося, потім введіть розм’якшене масло і замісіть тісто. Накрийте його серветкою і витримайте в теплому місці протягом години, поки об’єм тіста не збільшиться вдвічі. Після цього зробіть обминку і знову дайте тісту піднятися.
На посипаній борошном дошці розкачайте тісто в круглий пласт товщиною 2 см. Зверху викладіть обсушені цукати і родзинки, рубаний мигдаль. Краї тіста загорніть до середини, накриваючи начинку. Місіть тісто до тих пір, поки начинка не розподілиться по ньому рівномірно.
Тісто розкачайте в прямокутник, один довгий край якого підверніть, заходячи за середину, і накрийте (але не до кінця) другим довгим краєм. Надайте виробу овальну форму.
Штоллен укладіть на змащене маслом деко, накрийте серветкою і дайте йому розстоятися 1 годину.
Випікайте штоллен 1 годину 30 хвилин при 180°С, не допускаючи підгоряння.
Гарячий штоллен рясно змастіть розтопленим маслом і посипте цукровою пудрою так, щоб його поверхня стала білою.