Колядки

Колядки

«Колядками» раніше називали печиво, яке пекли у вигляді фігурок тварин і птахів – «корівки», «козулі» і т.д. Найбільшу «коляду» несли в хлів і залишали там до Водохреща. Її кришили у святу воду і годували худобу, щоб не хворіла, добре плодилася, знала дім. Колядки або калитки – це маленькі випечені вироби з житнього прісного тіста з різними начинками, наливками, намазками або припіками. Колядки – це і пісні колядників та частування для них.

Цікаво, але колядки, як страва, поширені у Фінляндії. Там їх подають до кави за сніданком, до бульйону або супу за обідом, до легкого вечірньому салату, до вечері, і, нарешті, як закуску. Тут все залежить від складу. До слова, у Фінляндії колядки називаються калитками і вважаються суто національним блюдом. Причому в різних регіонах цієї скандинавської країни колядки виглядають і готуються по-різному. Однаковим залишається тільки тісто – житнє і прісне.

Час приготування – 1 година 10 хвилин

Інгредієнти на 6 порцій

борошно житнє – 1 стакан
борошно пшеничне – 1 стакан
свіже або кисле молоко – 1 стакан
сіль

для начинки

ягоди (суниця, чорниця або малина) – 1 стакан
цукор – 2 ст. ложки
крохмаль картопляний – 1 ч. ложка

Приготування

Із зазначених інгредієнтів замісіть тісто і залиште на 30 хвилин. Сформуйте з тіста джгут, розріжте його на рівні шматочки, зробіть кульки і розкачайте з них тонкі коржі.

Для начинки ягоди з’єднайте з цукром, додайте крохмаль і перемішайте.

Покладіть на коржі начинку і защипніть.

Випікайте колядки при 220°С до готовності. Гарячі вироби змастіть маслом.

Подобається допис? Поділіться з друзями: