Одна із найзнаменитіших українських страв – котлети по-київськи. Існує кілька версій походження цієї страви. За однією з них, створений французькими кулінарами рецепт страви «де-волляй» був запозичений російськими кухарями в часи правління імператриці Єлизавети, а після революції 1917 року зберігся лише в Україні. У 1947 році один з київських кухарів приготував цю страву, давши йому назву «Котлети по-київськи». Американці ж приписують авторство цього рецепта своїм кухарям. А назву пояснюють тим, що такі котлети часто замовляли в їх ресторанах емігранти з України.
Зміст
Інгредієнти на 2 порції
філе куряче з крильною кісточкою – 2 шт. масло вершкове – 160 г зелень кропу рубана – 2 ст. ложки яєчний жовток варений – 1 шт. олія – 2 склянки яйце – 1 шт. сухарі панірувальні білі – 2 ст. ложки сіль
Приготування
Вершкове масло розімніть, змішайте з тертим яєчним жовтком і зеленню, посоліть. Розділіть масло на дві рівні частини, сформуйте кожну у вигляді яйця, охолодіть.
Кожне філе відбийте в рівний пласт. Надріжте сухожилля і верхню плівку у філе, повідрубуйте потовщену частину крильної кісточки.
На середину підготовлених філе покладіть охолоджене масло.
Краї філе з’єднайте над маслом так, щоб вони повністю закрили масло.
Котлети посоліть, запаніруйте в сухарях або натертій на тертці черствій булці, потім змочіть у збитому яйці і знову запаніруйте в сухарях.
Смажте котлети у фритюрі 3-4 хвилини, доведіть до готовності в духовці.
При подачі на кожну крильну кісточку надіньте папільйотку. Гарніруйте котлети картоплею фрі і відварним зеленим горошком, заправленим олією.