Новорічний стіл – як прикрасити і як подавати блюда

Новорічний стіл – як прикрасити і як подавати блюда

До Нового року залишилося зовсім небагато. Скоро в будинку з’явиться ошатна ялинка, ми з любов’ю і старанням підберемо для домашніх і друзів чудові подарунки і накриємо святковий стіл.

І ось вже радісно салютує шампанське, срібними дзвіночками дзвенить сміх, за столом не замовкають тости. А під бій курантів ми загадуємо заповітні бажання з надією, що вони неодмінно збудуться в наступаючому році…

Складання святкового меню – справа важлива і відповідальна, і, звичайно, обміркувати, що ви подасте в такий день до столу, краще заздалегідь. Залежно від смаків гостей потрібно визначитися з вибором страв, підібрати відповідні рецепти і ще передбачити час для прикраси кожного блюда. Адже частування повинно приносити і естетичну насолоду своїм зовнішнім виглядом. А якщо приємні враження від красиво оформленого столу підкріплені приємним спілкуванням з близькими людьми, то успіх свята гарантовано!

Як прикрасити новорічний стіл

Для прикраси новорічного столу краще використовувати синій, блакитний, зелений і срібний кольори.

Можна використовувати скатертини не тільки традиційного білого, а й синього або блакитного кольорів, до яких підбирають такі ж серветки – краще з тієї ж тканини, що і скатертина, але більш тонкі в порівнянні з нею. Не забудьте, що і скатертина, і серветки повинні гармоніювати за кольором з посудом.

Оскільки стихія наступаючого року – дерево, буде доречно використовувати дерев’яний посуд, декоративні вази з дерева. Поставте на стіл фігурку коня, використовуйте в оформленні та амулет року – підкову.

Створити затишну обстановку допоможуть свічки в свічниках. Якщо дозволяє місце, розмістіть на столі невелику штучну ялинку, фігурки сніговика або Діда Мороза і Снігуроньки. Між тарілками покладіть невеликі букети з ялинових гілок, перевитих синіми або срібними атласними стрічками (щоб не зіпсувати скатертину, їх можна викласти на вузькі смужки тканини), або поставте на стіл кілька перевитих стрічками ялинових гілочок у вазі. Інший варіант – розмістіть на столі невелику композицію з шишок і ялинкових іграшок, посипте скатертину конфетті. Можна викласти різнокольорові ялинкові кулі гіркою на плоске блюдо і розкласти поруч гілочки хвої.

Сервіровка новорічного столу

Як накрити стіл на Новий рік? Спочатку на рівній відстані один від одного, проти стільців, поставте великі по діаметру підстановочні тарілки ( їх називають також тарілками – підкладками ). Всі тарілки потрібно розміщувати на невеликій відстані від краю столу так, щоб вони утворювали пряму лінію, паралельну краю. Потім на кожну тарілку – підкладку поставте тарілку для основного блюда, а на неї – закусочну тарілку. Поряд покладіть столові ножі (заточеною стороною леза до тарілки) і вилки (вістрям вгору). Потім розмістіть прилади для закусок і ложку для супу: ножі і ложку – праворуч від тарілок, вилку – зліва. Десертні виделки та ложки розкладають за тарілкою горизонтально : вилки – ручкою вліво, а ложки – вправо.

Келих для води ставлять на умовній точці перетину лінії верхнього краю тарілки і кінця першого від краю ножа (цей келих не прибирають протягом усього застілля). Келих для білого вина розміщують справа і трохи вище від нього, келих для червоного – ще правіше і вище. Втім, можна розташувати їх і у вигляді трикутника. Такий посуд ставлять на стіл, притримуючи на ніжки. Стопка для горілки повинна стояти за кінцем закусочного ножа. Якщо напоїв багато, келихи і фужери можна розташувати в два ряди, при цьому відстань між ними повинна становити не менше 0,5 -1 см. Пляшки з мінеральною водою розставляють у різних частинах столу. Відкривають їх безпосередньо перед тим, як запрошують гостей до столу.

Складені серветки можуть лежати на тарілці, в келиху за тарілкою або на скатертині. В останньому випадку згорнута серветка може служити футляром для столових приладів, іменної картки гостя, живої квітки або витонченої зеленої гілочки. Втім, серветки можна не складати, а просто згорнути трубочкою і перев’язати відповідної за кольором стрічкою або пір’ям зеленої цибулі.

Картки для гостей

Картки для гостей

Не тільки на урочистих прийомах, а й на домашніх застіллях можна використовувати банкетні (іменні) картки для гостей. На таких картках можна написати веселий вірш, приказку або прислів’я, жартівливе побажання для гостя. Як правило, такі картки виконують в одному стилі із запрошеннями на свято і іншими елементами оформлення застілля.

Варіанти виконання можуть бути найрізноманітнішими. Написи на картках можна виконати кольоровою тушшю, використовуючи будь-якої оригінальний шрифт, або промазати клеєм, а потім посипати конфетті або блискучою пудрою, яка продається в магазині. Можна вишити букви нитками або згорнути з тонкого кольорового дроту. Картки прикрашають різними орнаментами, віньєтками, мереживом, стрічками, виконують на папері, тиснення сріблом, золотом і т. п.

Квадратну або прямокутну картку з щільного паперу або картону можна скласти у вигляді будиночка і поставити на тарілки або перед ними. Можна скористатися і спеціальними тримачами для карток. У келихах розміщують картки у формі кола на підставці. Ще один варіант – прикріпити картку, яка може мати будь-яку форму, до серветки. Для цього в картці за допомогою діркопробивача роблять невеликий отвір, в яке протягують тасьму або стрічку. Потім стрічку обв’язують навколо серветки, в яку можна вкласти також столові прилади.

Подача блюд

Окрасою столу на Новий рік стане і оригінальна подача страв. Салати можна подати в салатниці, на великому блюді, порційно в маленьких салатниках, в креманках або невеликих вазочках, на скибочках хліба або в тарталетках. Можна наповнити салатом помідори, вирізані «човниками» половинки огірка або подати салат в «кошику» з дині.

В останні роки став особливо популярним ще один варіант подачі – в невеликих прозорих стаканчиках об’ємом 60 мл. або в широких склянках об’ємом не більше 200 мл. Він отримав назву «верріни» – від французького verrinе («маленький стаканчик»). Таким чином подають не лише салати, а й холодні закуски, паштети і навіть деякі десерти. У прозорій посуді вони виглядають особливо ефектно, але при цьому важливо красиво нарізати інгредієнти і викласти шарами так, щоб їх кольору не зливалися. До страв в стилі верріни подають маленькі ложечки або вилочки.

Десерти можна викласти так само, як і салати: подати на тарілках, в креманках, вазочках, тарталетках, кошиках. Більш оригінальні варіанти подачі – в кошиках з шкірки лимона, апельсина, акуратно вичищених яблук, хурми, у вазах з дині або ананаса.

І ось всі смачні страви готові, обідній стіл в залі накритий скатертиною красивою, святковий посуд розставлений, залишилося переодягнутися в що-небудь нарядне – і ласкаво просимо до столу!

Подобається допис? Поділіться з друзями: