Нехай ваш відпочинок на природі буде максимально комфортним!
У вільний час загляньте в магазин і виберіть зручний килимок-скатертину, кошик або спеціальну валізку для пікніка. Не забудьте про місткі контейнери для продуктів, одноразовий посуд, столові прибори і гарні серветки, паперові і тканинні. У магазинах зараз можна знайти пледи на будь-який смак: однотонні, картаті, бавовняні, флісові, з непромокаючою підкладкою, з м’якими подушками в комплекті – одним словом, все для того, щоб після смачного обіду і активного відпочинку можна було солодко поспати годинку-другу на свіжому повітрі.
Зміст
Вибираємо найкраще місце для відпочинку
Пікнік можна влаштувати як в міському парку, так і на набережній річки або на узліссі. Правильний вибір місця для пікніка – гарантія того, що ніхто не впаде на рівному місці і не заблукає в трьох соснах.
У спекотні дні вибирайте місце недалеко від водоймища, яке подарує вам цілющу прохолоду. Неподалік повинен бути невеликий лісок або хоча б кілька дерев, в тіні яких можна сховатися від спеки і знайти дрова для багаття, якщо ви не прихопили з собою брикети з вугіллям.
Пледи та скатертини краще розстилати на рівному чистому місці з невисокою травою. А якщо ви хочете влаштувати активні ігри, то вибирайте місце, де буде простора поляна.
Подбайте про безпеку
Перед тим, як відправитися за місто, подбайте про безпеку всіх учасників пікніка. Обов’язково візьміть з собою захисний засіб від кліщів; нанесіть його на одяг і відкриті ділянки тіла. Якщо вам компанію склав улюблений пес, не забудьте спеціальний антикліщовий спрей і для нього. Не хочете, щоб на відпочинку вас турбували комарі і мухи? Візьміть засоби для захисту від цих комах. А якщо на вулиці спека, захопіть сонцезахисний крем. І пам’ятайте: далеко від міста може трапитися всяке. Тому у вас під рукою повинна бути аптечка з усіма необхідними ліками. А також дощовики, парасолі і теплі речі на випадок негоди.
Не забудьте, що розводити багаття можна тільки у дозволених місцях, інакше вам доведеться заплатити немалий штраф.
Готуємо шашлик
Шашлик можна приготувати з різних продуктів: з баранини, свинини, курки, риби, сардельок, овочів. Як кажуть, це справа смаку і гаманця.
Але якщо ви все ж вирішили приготувати класичний м’ясний шашлик, головне – правильно вибрати м’ясо. Воно повинно бути свіжим, не замороженим. Кращі шматки: окіст, шийка, корейка, лопатка.
Вибирайте м’ясо, де співвідношення жиру і м’якоті становить один до чотирьох. Такий шашличок буде в міру жирним і дуже соковитим. Зазвичай м’ясо попередньо маринують (в цибулі, гранатовому, томатному або лимонному соці, сухому вині, кефірі), що надає йому м’якість, пікантний смак і аромат. Якщо ви збираєтеся маринувати м’ясо 12 годин, то не соліть його і цибулю крупно порубайте; якщо маринуєте за 2-3 години до приготування, то м’ясо посоліть, а цибулю наріжте тонше. І, звичайно, не забудьте додати прянощі – кинзу, базилік, майоран, паприку, аніс.
Зелень потрібно класти гілочками. Потім накрийте м’ясо кришкою, покладіть зверху щось важке і помістіть шашлик перед приготуванням в холодне місце.
Дрова чи вугілля?
Традиційне паливо – дрова – можна заготовити самим, а можна і купити в магазині.
Можна використовувати для цього і деревину фруктових дерев: яблуні, груші, вишні. Втім, підійдуть і акація, бук, дуб, кизил, терен. Тільки не використовуйте дерева хвойних порід! Смола, яка в них міститься, може зіпсувати смак м’ясних страв.
А взагалі, простіше не «ламати дров» і купити потрібне паливо в магазині. Благо вибір великий і воно продається за доступною ціною. Чим таке паливо добре, так це тим, що забезпечує рівномірний жар, ідеальний для приготування їжі.
А якщо додати до вугілля ще й тріски дерев, то шашлик вийде особливо ароматним. Знавці кажуть, що стружка яблуні особливо хороша для свинини і баранини, вільха – для риби, а вишня додасть пікантності шашлику з курки.
Швидко розпалити вугілля з допомогою газети можна, якщо покласти кілька газетних аркушів на дно мангала або грати для вугілля. На них високої пірамідкою викладіть вугілля, два рази проклавши газетними листами, і підпалити газету. Хвилин через 20-30 вугілля розжариться до червоного, і його можна буде розрівняти.
Щоб роздути вогонь, відкрийте отвори мангалу або барбекю, згребіть вугілля в одну купу і постукайте по ньому, розсіюючи верхній шар попелу.
Жар від вугілля стане слабшим, якщо закрити частину вентиляційних отворів, завдяки чому доступ кисню сюди буде обмежений, або розгрібши вугілля.
Жир, що стікає з м’яса не буде займатися, якщо покласти на вугілля тонкий алюмінієвий лист.