При готуванні різних страв навіть досвідчені господині нерідко роблять помилки, що вже говорити про початківців. Найчастішими проблемами є порушення пропорційності інгредієнтів. Тому питання, як виправити ситуацію, якщо переперчила суп, може з’явитися в будь-кого.
Зміст
Рятуємо гострий суп
Якщо в їжу випадково потрапило дуже багато перцю, не варто переживати і панікувати. Суп можна врятувати цілком простими способами:
- Зберіть зайвий перець із поверхні. Якщо рука під час варіння здригнулася, і перець посипався в їжу, потрібно відразу зібрати його за допомогою ложки: перші пару хвилин після попадання у воду перець плаває зверху, тому прибрати його нескладно. Зібравши воду зі спецією, суп можна трохи розбавити. Якщо вчасно зреагувати, смак буде ідеальним.
- Дати відстоятись. Всі спеції мають особливість: після охолодження води вони опускаються на саме дно. Тому для того, щоб вирішити проблему, як прибрати гостроту з супу харчо або іншої першої страви, потрібно зняти каструлю з плити, остудити, а потім акуратно перелити його в іншу ємність, намагаючись не збовтувати. Щоправда, із густим супом цей метод не спрацює.
- Що робити, якщо переперчила суп перцем чи іншими спеціями, а рідина надто густа, щоб приправи осіли на дно? У такому разі врятує додавання води. Густе перше можна просто розбавити, тоді проблема вирішиться. Найкраще розводити його бульйоном, можна використовувати воду після варіння картоплі чи інших овочів. Але звичайна кип’ячена вода теж врятує ситуацію.
- Дуже гострий овочевий бульйон можна врятувати за допомогою вершків. Для того, щоб страва була смачною, необхідно перетворити її на суп-пюре і додати туди трохи вершків або жирного молока. Вершки нейтралізують гостроту і надають смаку м’якості. Інші молочні продукти теж працюють: борщ перед подачею рекомендують заправити сметаною або йогуртом. Гострота стане менш відчутною.
- У переперчений борщ можна додати овочі – велику моркву або картоплину. Після того, як борщ покипить пару хвилин, овочі можна витягти. Вони допоможуть нейтралізувати гостроту.
- Усунути гостроту допоможе додавання круп. Це може бути перловка, гречка або пшоно. Перед додаванням у перше крупу слід добре промити під струменем проточної води. Якщо під рукою немає ніякої крупи або суп вже готовий, а додавання крупи вимагатиме тривалого додаткового варіння, в процесі якого овочі розваряться до кашоподібного стану, можна використовувати локшину. Важливо розуміти, що макарони дозволяється кидати не в будь-яку першу страву. Таким чином, наприклад, допустимо рятувати суп харчо. Однак у борщ локшину не додаси. Натомість квасоля у борщі цілком доречна.
- Щоб виправити борщ, який переперчили, потрібно додати чайну ложку цукру і трохи 7% оцту. Для борщу більше підходить виноградний або яблучний оцет. Цукор взагалі підійде для будь-якого першого з овочів, але в суп з крупами або, наприклад, грибний бульйон, його сипати не варто.
- При додаванні надмірної кількості перцю у рибну юшку, можна також використовувати моркву. Однак досвідчені фахівці рекомендують молодим господиням не панікувати, якщо при варінні юшки рука здригнулася і суп вийшов переперченим. Справа в тому, що риба вбирає взагалі будь-які спеції. Тому потрібно спочатку скуштувати бульйон, а потім, якщо раптом він надто гострий, почати його рятувати. При цьому варто пам’ятати: юшка любить прянощі.
- Відповідь на питання: що робити, якщо переперчила суп, залежить від виду перцю. Гострий червоний перець дуже дрібний, він не осяде на дно і прибрати його варінням овочів складно. У такому разі фахівці рекомендують засипати в марлевий мішечок рис і поварити його в супі або борщі хвилин 15-20. Рис вбере все зайве зі страви. Після видалення рису потрібно буде ще раз скуштувати бульйон і при необхідності розбавити його і досолити.
- Вершкове масло – відмінний варіант вирішення проблеми, якщо раптом занадто багато перцю або гострої приправи для аджики потрапило в перше нежирне блюдо. Воно нейтралізує гостроту і надає супу приємного присмаку. Масло можна додати просто в гарячу тарілку. Замість масла в бульйон можна ще додавати тваринний жир.
- Болгарський перець здатний урятувати суп від надлишку спецій. Якщо в борщі виявилося занадто багато гострих спецій, потрібно порізати перець на шматочки і додати його в борщ, що готується. Якщо суп уже приготовлений, болгарський перець треба спасерувати на олії. Він стане солодкуватим і краще нейтралізує гостроту страви.
- Консервовані овочі. Якщо господиня переперчила суп, як виправити переперчену страву за допомогою консерви? Консервована кукурудза чи горошок – чудовий спосіб усунути гостроту. Їх можна додати до готової страви. Вийде цікавий ефект. Другі страви та салати часто реанімують, додавши туди консервовані ананаси.
- Зелень. Якщо переперчили суп, проблему, як прибрати перець із страви, допоможе вирішити зелень – петрушка, кінза, кріп або базилік. Будь-яка свіжа зелень зможе врятувати переперчену страву. Достатньо покришити її та додати до страви. Виручить зелень практично в будь-якій ситуації і врятує як першу страву, так і гарнір, салат чи м’ясо. Ще один варіант порятунку гострого першого – це їжа вприкуску із зеленню, наприклад, листовим салатом.
- Квасоля. Відварені бобові добре вбирають усілякі прянощі. Тому зайвий червоний або чорний перець, а також аджику прибрати з бульйону можна, загорнувши в марлевий мішечок пару горошинок квасолі. Тільки квасолю попередньо необхідно підварити. Можна також додавати в переперчені супи та борщі інші бобові – горох, сою, сочевицю, боби тощо.
- До гострого борщу можна ще подати бутерброди з маслом. Це дуже добре нейтралізує гостроту. Ще один варіант виправлення переперченого бульйону – використання аперитиву. Невелика порція алкоголю дозволить не помітити, що суп дуже гострий. Молодий чоловік такому доповненню на вечерю взагалі буде надзвичайно радий.
Переперчений суп врятувати можна, але це справ клопітна і дуже творча, що вимагає винахідливості та акуратності. Тому набагато простіше – уникнути надмірного використання спецій. Тому питання, як не переперчити бульйон, не менш важливе для будь-якої господині. Досвідчені гуру кулінарії дають деякі поради щодо цього.
Як не зіпсувати суп: поради досвідчених кулінарів
Приготування супу харчо, борщу та інших перших страв насправді не потребує великих умінь. Головне, пам’ятати про правила використання спецій:
- Солити суп необхідно приблизно в кінці варіння, за 10 хвилин до вимкнення плити. Винятком є рибна юшка. Її треба солити в той час, коли суп почав закипати.
- Перчити суп слід у самому кінці. В ідеалі для цього використовувати перечницю, яка перемелює спецію безпосередньо перед подачею. Буквально одного обертання буде достатньо. Поперчену страву відразу потрібно скуштувати. Якщо є потреба, підсипати ще трохи перцю.
- Досвідчені кулінари рекомендують додавати перець на кінчику ножа. Тоді ризик перестаратися з приправами буде зведений до мінімуму.
- При використанні кількох видів перцю та спецій слід спочатку приготувати суміш, а потім поступово всипати її в каструлю. Готуючи суміш, слід уважно ставитись до пропорцій.
- Важливо пам’ятати, що перчення їжі має на увазі додавання не тільки самого чорного перцю, а й інших спецій – куркуми, паприки, аджики, хмелі-сунелі тощо.
Щоб не зіпсувати суп, краще додавати до нього спеції щонайменше, а перед подачею на стіл поставити перечницю, щоб кожен гість сам підсипав собі стільки приправи, скільки йому подобається.
Щоб проблем із питанням, як прибрати гостроту із супу від перцю, не виникало, важливо етап приправки виконувати дуже акуратно, без поспіху. Якщо час піджимає і змушує завершити приготування страви якнайшвидше, краще взагалі її не перчити.
У випадку, коли перше блюдо готується на кілька днів, його слід приправляти щоразу перед подачею, оскільки при зберіганні спеції надають бульйону специфічний присмак, який не можна назвати приємним.
А взагалі, щоб уникнути помилок кулінарам-початківцям слід готувати страви строго за рецептом, а не експериментувати. Поступово, коли напрацюється досвід, проблем із виправленням перших страв не виникатиме.