Біохімічний склад козячого молока має ряд переваг перед овечим або коров’ячим. 100 г свіжого козячого молока містить 86,8 г води, 3,7 г білків, 4,1 г жиру і 4,4 г вуглеводів, організм отримує 71 калорію. B порівнянні зі свіжим коров’ячим молоком – козяче більш багате на білки і жири.
Частинки жиру в цьому молоці маленькі за розміром, тому продукти з нього виходять дуже м’якими і досить однорідними. З цієї ж причини козяче молоко рекомендують для дієтичного харчування, для дітей, для літніх людей, хворих шлунково-кишковими захворюваннями та багатьом іншим.
Козяче молоко містить значно більше, в порівнянні з коров’ячим, кальцію і фосфору. Наприклад, 100 г свіжого козячого молока містить 70 мг натрію, 13 мг магнію, 145 мг кальцію, 95 мг фосфору, 0,1 мг заліза. Мінеральні речовини і вітаміни з молока легко засвоюються.
Раніше козяче молоко використовувалося як повноцінна заміна материнського молока, в основному, через легке засвоєння жиру та значну кількостість мінеральних речовин, які особливо необхідні для формування дитячого скелета.
Рекомендують його і завдяки лікувальним якостям – свіжозакип’ячене козяче молоко корисне при застудах і легеневих захворюваннях. Також воно покращує імунну систему і загальний стан організму.
З козячого молока можна приготувати різноманітні молочні продукти, такі як твердий сир, сметану, домашній сир (творог), масло та інші.
Сир з цього молока володіє кращими харчовими якостями, ніж сир з коров’ячого молока. Такий сир стане альтернативою для людей з проблемами засвоєння лактози. Козячий сир – прекрасне джерело кальцію, якого міститься в ньому в два рази більше, ніж у коров’ячому молоці, при цьому менше білка, калорій, жирів і холестерину. Регулярне його вживання допомагає при стресі і тривозі.