Сік – корисний: ніхто в цьому не сумнівається. Але який вибрати з багатого асортименту, щоб він найкращим чином вплинув на наше здоров’я?
- Абрикосовий сік покращує стан шкіри, добре впливає на печінку і серце, корисний при короткозорості.
- Ананасовий сік крім відомого ефекту спалювання жирів має ще один “плюс”: він загострює почуття, тому його називають “напоєм любові”.
- Апельсиновий сік лідирує за вмістом вітаміну С. Корисний при нервових перевантаженнях, неврозах, гіпотонії і астенічних станах. Незамінний при отруєннях та застудах. У ньому багато вітамінів групи В.
- Виноградний сік корисний при анемії, загальному виснаженні і занепаді сил. Дуже корисний дітям.
- Вишневий сік активізує ферменти, тому, випивши склянку соку, відчуєте себе ситим.
- Гранатовий сік вважається кровотворним. Підвищує імунітет. Незамінний при атеросклерозі, малокрів’ї, гіпертонії, хворобах жовчних шляхів. Допомагає при застудах і бронхітах. Плоди граната багаті вітамінами, мінеральними речовинами, клітковиною, цукрами. Всього 5 зерен граната здатні замінити яблуко і апельсин разом узяті. Сік покращує стан шкіри волосся, благотворно впливає на роботу нирок і легень, селезінки і щитовидної залози.
- Грейпфрутовий сік – засіб для нормалізації обміну речовин і кров’яного тиску. Спалює зайві жири. Але людям, які приймають ліки від гіпертонії, хвороб серця, алергії або раку слід бути обережними: сік грейпфрута блокує деякі ферменти, в результаті різко скорочується всмоктуваність одних ліків, і, навпаки, збільшується засвоєння інших.
- Грушевий сік перешкоджає ожирінню, тому незамінний у розвантажувальні дні.
- Лимонний сік знімає головний біль.
- Морквяний сік містить багато провітаміну А, від якого залежить гострота зору і краса шкіри, а також стан слизової оболонки шлунково-кишкового тракту. У ньому багато калію (корисний при серцево-судинних захворюваннях і проблемах з нирками) і фолієвої кислоти (корисної для жінок, а особливо необхідною вагітним).
- Обліпиховий сік багатий вітамінами (А, В1, В2, В3, З, Е) і мінеральними речовинами (бор, залізо, марганець), органічними кислотами і деякими видами рослинних антибіотиків. Містить речовини, здатні виводити радіоактивні елементи і солі важких металів. Благотворно впливає на нервову систему.
- Персиковий сік корисний сердечникам. Містить солі калію, які живлять серцевий м’яз і попереджають розвиток інфаркту.
- Сливовий сік рятує від запорів, тим самим нормалізує роботу кишечника.
- Томатний сік містить мало калорій. Загострює пам’ять, особливо якщо чергувати його з виноградним соком. Містить лікопін, який захищає від раку. Але тим, хто обмежує себе в солі потрібно бути акуратніше з ним – у ньому багато натрію.
- Чорносмородиновий сік підвищує імунітет і спалює жири.
- Шипшиновий сік стимулює обмін речовин, підвищує імунітет, збуджує апетит, підвищує працездатність. Корисний при болях у шлунку, розладах травлення. Володіє сечогінним і жовчогінним ефектом.
- Яблучний сік багатий залізом. У ньому багато калію і бору – елементу, зміцнюючого кістки. Гасить понад активність мозку, допомагаючи йому зосередитися на головному.
Деякі соки (такі, як, лимонний, гранатовий, обліпиховий, шипшиновий, грушевий, сливовий, вишневий) не можливо пити не розбавленими. Отже, їх потрібно розбавляти водою в потрібній концентрації – а це вже нектар. Але корисних властивостей при цьому у нектару нітрохи не менше.
Все вищесказане відноситься тільки до свіжовичавлених соків, які потрібно вжити максимум через 10 хвилин після приготування.