Різновиди солі: від морської до гімалайської

Види солі

Розглянемо основні види харчової солі. Їх існує безліч, але ми опишемо найпоширеніші, тому що охопити їх всі неможливо.

Всесвітня Організація Охорони Здоров’я закликає обмежити застосування солі для приготування страв, а також вживання солоних продуктів, оскільки надмірне використання цього продукту веде до ризику артеріальної гіпертензії серед населення всього світу. Необхідно споживати не більше 5 грамів солі на день, але доступних видів солі багато. Яку сіль вибрати, щоб вона найбільш сприятливо вплинула на здоров’я?

Раніше поширена була тільки кам’яна, яку використовували як для продовження свіжості м’яса, продуктів харчування, так і для збагачення смаку страв. Нині людство має у розпорядженні широкий спектр можливостей вибору солі.

Кухонна сіль

Сіль, звана кухонною, складається з натрію хлориду і є продуктом, найбільш очищеним від усіх мінеральних компонентів. Це найпопулярніший вид, який найчастіше купується споживачами.

Кухонна сіль

Кухонна сіль застосовується для покращення смаку страв, а також як компонент соусів або маринадів для овочевих та м’ясних продуктів. Цей вид солі має високий ступінь очищення від сторонніх мінералів і, відповідно, високою часткою натрію, надлишок якого призводить до набряків та артеріальної гіпертензії.

Йодована кухонна сіль

Кухонна сіль, збагачена йодом або харчова йодована сіль, має на меті запобігти виникненню дефіциту йоду у людей, що населяють території, де цей елемент є дефіцитом. Ця інформація говорить на користь кухонної солі, яка стає для людини більш цінною.

Кам’яна сіль

Різновид кухонної солі – кам’яна, відрізняється від першої лише товщиною зерен. Її зазвичай використовують для посолу, маринування м’яса та приготування заливки для соління овочів.

Морська сіль

Морська сіль є більш цінним продуктом, порівняно із звичайною кухонною сіллю. Крім натрію, вона забезпечує організм невеликою кількість магнію, калію, кальцію та деякою кількістю мінеральних речовин. Безумовно, похвали заслуговує високий вміст природного йоду, який оберігає від захворювань щитовидної залози та порушень розвитку у плода.

Морська сіль

Морська сіль найчастіше крупнозерниста, хоча можна зустріти версію і дрібніше, проте вона не буде такою ж дрібною, як кухонна.

Гімалайська сіль

Гімалайська вважається однією з найкращих у світі, добувається з глибоких шарів порід Гімалайських гір. Має характерний ніжно-рожевий, іноді білий колір. Справжня гімалайська сіль може містити до 80 мінералів. Похвали заслуговують магній, кремній, сірка, літій, марганець, бор та багато інших. Через це вона є дуже цінним поживним продуктом.

Гімаласька сіль

Купуючи гімалайську сіль, потрібно пам’ятати, що, на жаль, багато виробників забарвлюють звичайну крупнозернисту сіль у «гімалайські» відтінки. На упаковці має бути інформація, що забезпечує достовірність продукту.

Ароматизована сіль

Ароматизована сіль доступна у невеликих за обсягом упаковках – 30-50 г, а крім солі, у складі міститься суміш трав, сушений часник, сушена цедра лимона чи перець. Найчастіше, основу даних сумішей становить кухонна сіль, проте, залежно від виробника, буває також калійна сіль. Використання цього виду солі є кращим, тому що кількість самого хлориду натрію або калію знижується через інші спеції, які додатково підкреслюють смак приготовлених страв. За рахунок додаткових інгредієнтів, до страв додається менше ароматизованої солі, ніж звичайної кухонної.

Ароматизована сіль

Калійна сіль

Калійна сіль – це сіль із низьким вмістом натрію. З хімічної точки зору, це суміш у змінених пропорціях двох типів солей: хлориду натрію (кухонна сіль) та хлориду калію. Калій – це фізіологічний антагоніст натрію. Особам, які страждають від гіпертонії, рекомендується споживати продукти, багаті на калій (помідори, білі боби, картоплю, родзинки, курагу), щоб зменшити дуже високий рівень кров’яного тиску. Цей вид солі є, відповідно, гарним рішенням для людей, які борються із цим захворюванням, та особам, які перебувають у групі ризику розвитку гіпертонії. На відміну від звичайної кухонної солі, калійна на смак гіркувата завдяки вмісту калію.

Калійна сіль

Незважаючи на численні попередження, слід на увазі, що натрій необхідний для правильного функціонування людського організму. Повне виключення з раціону продуктів, що постачають цей елемент, у тому числі солі, може створити проблеми зі здоров’ям, такі як непритомність, зменшення частоти пульсу, тремор м’язів, рук або зниження концентрації уваги. До того ж, страви без солі для багатьох неприємні на смак.

Вибираючи сіль, найкраще віддати перевагу морській або гімалайській, тому що, крім хлориду натрію, вони містять різні мінеральні речовини, які необхідні організму для проведення правильних обмінних процесів, а отже, і збереження здоров’я, це найбільш корисні види солі.

Подобається допис? Поділіться з друзями: