Зміст
Інгредієнти на 6 порцій
кальмари – 900 г морква – 2 шт. цибуля ріпчаста – 2 головки сметана – 1 стакан борошно пшеничне – 50 г олія – 3 ст. ложки перець чорний мелений сіль
Приготування
Кальмари очистіть, відбийте, наріжте кільцями, посоліть, поперчіть, запаніруйте в борошні й обсмажте на олії. Приберіть кальмари зі сковороди. На цьому ж маслі спассеруйте окремо нарізані кружальцями цибулю і моркву.
У сотейник укладіть шарами кільця кальмара і овочі, залийте сметаною і тушкуйте під кришкою 10-15 хвилин.
Подавайте з відвареною картоплею, оформивши зеленню петрушки.
Купуючи заморожені кальмари, зверніть увагу: їх тушки повинні легко відділятися один від одної. Якщо вони злиплися, значить, після розфасовки їх уже розморожували. Покриваюча тушку кальмара шкірка-плівка може бути різних кольорів – від сіророжевого до фіолетового, а м’ясо під плівкою має бути білим.
Морква багата вітамінами (каротином, вітамінами С, Е, К, групи В), містить мінеральні речовини (калій, кальцій, натрій, магній, залізо та інші), ферменти, фруктозу, глюкозу, лецитин, білки і крохмаль. Вона справжня рекордсменка серед овочів за вмістом каротину: його в ній в 1000 разів більше, ніж у артишоках і в 2000 разів – ніж у цвітній капусті!
Морква покращує кровотворення, вона показана при захворюваннях очей. Свіжа морква і морквяний сік – прекрасний полівітамінний і зміцнюючий засіб.
З цього овоча готують салати, закуски, супи, другі страви та гарніри (пюре, котлети), десерти, начинки для випічки і напої.