Зміст
Інгредієнти на 6 порцій
рис – 100 г морський коктейль – 250 г бульйон рибний – 3 склянки олія оливкова – 2 ст. ложки цибуля ріпчаста – 1 головка помідори – 2 шт. сир пармезан тертий – 3 ст. ложки базилік рубаний – 2 ст. ложки перець чорний мелений сіль
Приготування
Морський коктейль припустіть з невеликою кількістю води і масла до готовності.
Цибулю дрібно порубати і обсмажити на олії до прозорості.
Всипте рис, перемішайте і обсмажуйте на середньому вогні 3 хвилини.
Додайте гарячий бульйон маленькими порціями при безперервному помішуванні. Перед тим як підливати наступну порцію, переконайтеся, що бульйон повністю увібрався.
За 2 хвилини до закінчення приготування покладіть морський коктейль, потім нарізані помідори.
Зніміть різотто з вогню, витримайте 2 хвилини, поперчіть, посипте базиліком і сиром.
Для різотто в основному використовується рис сортів арборіо (Arborio), віалоне нано (Vialone Nano) і карнаролі (Carnaroli), в яких багато крохмалю. Перед варінням їх не промивають. Зерна такого рису вбирають велику кількість води, яка може в 4-5 разів перевищувати їх вагу, і в той же час не розварюються, залишаючись трохи твердими в середині. В результаті теплової обробки такий рис виділяє деяку кількість клітковини і набуває кремоподібну консистенцію. Арборіо легко переварити, тому занадто довго готувати його не слід.
Рідину потрібно додавати в різотто дуже маленькими порціями, почекавши, коли вона повністю вбереться. Вона повинна покривати рис, який не повинен сильно кипіти. Можна приготувати розсипчасте різотто, а можна і рідкуватий, можна добре розварити рис або приготувати його так, щоб він залишався трохи твердим всередині (аль денте). А подають це блюдо завжди гарячим.