Зміст
Перший спосіб
Час приготування: 30 хвилин + 1 доба
Інгредієнти
250 г листя м’яти 1 кг цукру 2 лимона 0,5 л води
Приготування
Листя м’яти із стеблами промити, злегка обсушити й подрібнити.
Лимони дрібно нарізати разом зі шкіркою. Все скласти в каструлю і проварити 10 хвилин. Залишити на добу.
Після цього суміш віджати, настій відфільтрувати, додати до нього цукор і варити до готовності. Гаряче варення розлити в прокип’ячені банки і тут же закатати.
Другий спосіб
Час приготування: 30 хвилин + 6 год.
Інгредієнти
400 г листя м’яти 1 кг цукру 1 ч. ложка лимонної кислоти 1 склянка води
Приготування
М’яту вимити в холодній воді, відкинути на друшляк, акуратно промокнути рушником. Висипаючи в каструлю, чергувати з цукром, взятим в кількості половини рецептурної норми.
Зверху полити лимонною кислотою, розмішаною столовій ложці води.
Струснути, накрити кришкою і залишити на 6 годин.
Тим часом з цукру що залишився і однієї склянки води зварити сироп, зняти піну і залити їм м’яту, що пустила сік.
Через необхідних 6 годин поставити м’яту на вогонь і прокип’ятити на маленькому вогні 5 хвилин. Гарячим розлити варення у стерильні банки і закатати.
Третій спосіб
Час приготування: 5 годин 30 хвилин + 1 доба
Інгредієнти
250-300 гр. м’яти 0,5 л. води (краще взяти трохи побільше) 1-2 лимона 1 кг. цукру (якщо побільше води, то і цукру побільше)
Приготування
Зібрані листочки м’яти разом з гілочками і стеблинками (і з квіточками), лимони, порізані разом зі шкіркою залити водою і варити 10 хвилин.
Настояти це вариво одну добу.
Через добу масу віджати, а настій процідити. Додати цукор і варити до готовності.
Варимо години дві на маленькому вогні, знімаючи пінку. Потім пізніше години через три ще проварити і розлити в банки.
У кришечку краще покласти пергамент, щоб через конденсат не з’явилася цвіль через деякий час.
М’ятне варення не тільки незвичне і дуже приємне на смак, але і корисне для здоров’я: допомагає при простудних і шлункових захворюваннях.