Справжні фанати, де б вони не були, зроблять майже все можливе, щоб приготувати ідеальну чашку кави без кавоварки. Навіть якщо це забирає багато часу та сил, або доводиться готувати каву у несподіваних місцях, наприклад, у літаку. Для кавового фаната, цілком природно попросити у стюардеси гарячої води, щоб заварити аеропрес на борту.
Зміст
Посібник із заварювання кави в чашці
Будь-хто з нас може опинитися в ситуації, коли немає під руками улюбленої кавоварки. Зіткнувшись з перспективою залишитися без улюбленого напою, не впадайте у відчай, адже єдине що вам необхідно це: кружка, кава і вода!
Вам знадобиться
– свіжообсмажена кава (обсмажування під фільтр).
В ідеалі ви повинні використовувати 55 грам кави на літр води, але навряд чи ви взяли з собою в дорогу ваги та калькулятор, тому скористаємося “дідівським” методом.
У 1 чайній ложці із гіркою приблизно 6 гр. меленої кави. Для приготування у звичайній чайній чашці на 200 мл нам знадобиться 12 гр. кави – це 2 чайні ложки. Якщо у вас велика кружка, то візьміть 3 ложки.
Помел: дрібний або середній (при покупці попросіть помолоти під чашку).
– вода – 200 мл: температура: 93-96 °C (чайник після закипання повинен постояти пару хвилин).
– чашка (200 мл).
Загальний час заварювання: 4 хв.
Готуємо
Засипте мелену каву в чашку.
Залийте в чашку воду до країв. У вас має утворитися густа кавова шапка.
Зачекайте чотири хвилини, потім обережно перемішайте каву до самого дна, щоб розбити шапку.
Якщо у вас залишилося трохи пінки на поверхні, то нічого страшного просто обережно зніміть її ложкою (так само, як ви знімаєте пінки, коли готуєте бульйон).
Кава готова! Але, напій може бути занадто гарячим, так що краще дати йому ще пару хвилин охолонути, щоб не обпектися.
Лайфхак із заварювання кави в кружці, щоб вона не гірчила
Головне, на що варто звернути увагу – це час заварювання кави. Якщо каву заварювати занадто довго, то вона перевариться і у напою з’явиться гіркий присмак.
Використовуйте широку чашку.
Звичайно, для заварювання підійде чашка будь-якого об’єму, форми або матеріалу, але в широкій кружці вода охолоне швидше, і кава не завариться сильніше ніж потрібно.
Додайте кубик льоду
Використовуйте трохи менше води і після чотирьох хвилин заварювання киньте пару кубиків льоду в кухоль. Так ми знизимо температуру в чашці настільки, щоб уповільнити екстракцію та зупинити гіркоту.
Використовуйте дрібне ситечко
Після 4 хвилин заварювання просто процідіть каву. Так ви не тільки відокремите напій від кавової гущі, а й зупините процес заварювання (екстракції). Головне переконайтесь, що ваше ситечко нічим не пахне!
Так, насправді, цей спосіб заварювання особливо не відрізнятиметься від приготування кави у френч-пресі.
Кава в чашці + звичайне ситечко
Готуємо
Засипте мелену каву в чашку.
Залийте в чашку воду до країв. У вас має утворитися густа кавова шапка.
Зачекайте три хвилини і розмішайте кавову шапку, що утворилася.
Почекавши ще хвилину – процідіть напій через ситечко.
Дайте напою кілька хвилин охолонути, і насолоджуйтесь результатом!
Так що, наступного разу, коли ви вирушаєте в подорож, де може і не бути ідеальної кавоварки, то не засмучуйтесь!
Чи є цей метод заварювання кави ідеальними? – Звичайно ж ні. Проте, якщо дотримуватися всіх рекомендацій, то можна приготувати дуже смачну чашку кави.
Розглянемо ще кілька способів заварювання кави без кавових девайсів:
Ковбойська кава
“Cowboy Coffee” у США – ковбойська кава
або
“Koke Kaffe” у Скандинавії – “кип’ячена кава”
Для приготування цієї кави підійде будь-яка посудина, в якій ви кип’ятите воду на багатті: казанок, каструля, а найкраще підійде сталевий або емальований чайник. Цей спосіб популярний серед мисливців, рибалок та мандрівників.
Вам знадобиться
– чайник або казанок
– столова ложка
– кава (середній помел підійде найкраще. Якщо використовувати занадто дрібний помел, кава вийде з осадом і дуже каламутна.)
– вода
Готуємо
Якщо опублікувати точний рецепт “Кава по-ковбойськи”, це зовсім не відповідатиме духу цього способу. Проте постарайтеся скористатися співвідношенням кави та води: 55 г кави на 1 літр води.
Доведіть воду до кипіння, додайте каву і розмішайте кілька разів і дайте настоятися. Як довго ви запитаєте?
– Стільки, скільки необхідно, щоб розповісти хороший анекдот, поки ви сидите біля вогнища.
Як тільки вода закип’ятиться, необхідно 4-5 хвилин для заварювання і ще кілька хвилин, щоб кава трохи охолола і можна буде пити.
Не забудьте!
Перед приготуванням кави ретельно почистити казанок, щоб усунути зайві запахи, адже в поході зазвичай використовується один казанок для всього.
Ковбойська кава досить проста в приготуванні, і ви можете легко зварити багато кави для великої компанії друзів. Значним недоліком є потрапляння в чашку кавової гущі, яка створює неприємне відчуття у роті, у цьому випадку можна скористатися ситечком.
Кава у чайних пакетиках
Якщо у вас є пакетики для заварювання трав та чаю, то можна спробувати заварити каву в них.
Вам знадобиться
– 12 грам кави (свіжообсмажена зернова кава (обсмажування під фільтр), дрібного помелу)
– вода – 200 мл (температура: 93-96 °C. Чайник після закипання повинен постояти пару хвилин)
– кружка на 200 мл
– чайний пакетик
Готуємо
Перед заварюванням промийте чайний пакетик, щоб видалити зайві запахи.
Покладіть каву в чайний пакетик.
Занурте пакетик з кавою в чашку з гарячою водою. Час заварювання – 6 хвилин.
Чайні пакетики пористіші, що полегшує екстракцію. Але цей спосіб дуже далекий від ідеалу, тому що навіть після 10 хвилин заварювання кави виходить слабкою.
Якщо у вас є кавові фільтри, але немає пуровера:
Заварювання кави в кружці з використанням паперових фільтрів
Якщо у вас немає кемексу, зробіть його самі!
Цей метод ефективніший, ніж заварювати каву в чайних пакетиках.
Вам знадобиться
– висока термостійка склянка
– паперовий фільтр
– гумка
– кава 10 гр (великий помел)
– вода – 200 мл (90 – 95 °С)
Готуємо
Розкрийте паперовий фільтр та вставте його у склянку.
Загніть краї фільтра за стінку склянки та закріпіть звичайною канцелярською гумкою, щоб фільтр залишався на місці.
Тепер у вас є саморобний кемекс.
Розігрійте воду.
Змочіть фільтр гарячою водою, щоб усунути паперовий аромат і зігріти склянку. Не забудьте злити воду.
Засипте 10 гр. меленої кави (великий помел).
Залийте трохи води – удвічі більше, ніж маса меленого зерна. Вода повинна просто змочити каву та не протікати в нижню частину склянки.
Зачекайте 30 секунд. Кава повинна набухнути та збільшитися в об’ємі.
Фільтр може почати надуватись (як подушка безпеки), якщо це сталося, то просто злегка проткніть фільтр, щоб випустити пару.
Повільно заливайте воду, що залишилася.
Розраховуйте час так, щоб закінчити приблизно за 4 хвилини.
Кава готова!
Який сорт підійде для заварювання кави у чашці?
Для приготування кави в кружці найкраще підходять ароматні сорти кави середньої обсмажування (для фільтра)