У якісного сиру повинна бути тонка і рівна, без тріщин і яких-небудь інших пошкоджень скоринка. Нарізаний сир має жовтий або світло-жовтий колір. Якщо забарвлення цього продукту занадто світле, значить, в ньому занадто багато солі або ж він виготовлений з нежирного молока. Якщо в середині сир жовтого кольору, а по краях білуватий – значить, його якість залишає бажати кращого. Сир повинен мати однорідну консистенцію і при нарізці не липнути до ножа, його краї не повинні тріскатися або кришитися.
Не варто купувати сир, поруч з яким викладені риба, копченості або інші продукти, що відрізняються специфічним запахом, адже він досить швидко вбирає різні аромати.
Звертайте увагу на термін придатності продукту: сир може зберігатися від 1 до 6 місяців. При температурі 5-8 °С на нижній полиці холодильника м’які сири можна зберігати не більше 3 днів, тверді – 7-10 днів.