Останнім часом все більшу популярність здобувають мультиварки, і це не випадково. Ці сучасні прилади мають ряд безсумнівних переваг, завдяки яким вони і завоювали безліч шанувальників. При відносно компактних габаритах вони об’єднують в собі функції декількох побутових приладів. У мультиварках можна варити, смажити, тушкувати, випікати і готувати страви на пару.
Зміст
Переваги мультиварки
Завдяки повній автономності мультиварка не вимагає постійної уваги: вам не потрібно буде турбуватися про те, що продукти що готуються підгорять, вода википить, овочі розваряться, а молоко втече.
Ще один плюс – чистота: на навколишніх предметах не будуть осідати краплі жиру і залишатися інші забруднення, як, наприклад, при тушкуванні або смаженні страв на звичайній плиті. Не можна не відзначити і легкість у догляді, адже знімну чашу мультиварки легко і зручно мити.
З допомогою різноманітних режимів приготування ви щодня можете балувати своїх домашніх різними смачними стравами.
Страви, приготовані в мультиварці, не тільки смачні, але й корисні. Адже продукти тут зберігають всі свої корисні властивості. Чаші з антипригарним покриттям дозволяють при бажанні готувати страви без додавання олії, а кришка мультиварки, що герметично закривається, виключає попадання всередину повітря, що викликає окислення продуктів, що готуються.
Вибираємо мультиварку
В даний час асортимент мультиварок на ринку побутової техніки досить широкий і виробники пропонують все нові моделі з розширеним набором функцій. Ціна мультиварки визначається матеріалами, що використані при її виготовленні, і різноманітністю режимів приготування.
Два типи мультиварок
Всі мультиварки, які пропонують наші магазини, можна розділити на два типи.
До першого типу належать так звані мультиварки-скороварки, які готують їжу під тиском. Вони відрізняються міцністю конструкції, наявністю індукційного нагрівача, мають процесорне управління температурою і тиском, а також широкий вибір різних режимів приготування.
До другого типу відносяться мультиварки, що готують без тиску,- вони нагадують знайомі багатьом рисоварки або кашоварки, додатково оснащені таймерами і володіють розширеним набором функцій для приготування інших страв.
Чаші (каструлі) різного об’єму
Виробники оснащують такі прилади чашами різного об’єму, тому вибрати модель мультиварки, яка підійде саме для вашої родини, не представляє складності.
У мультиварках з невеликим об’ємом чаші (до 4 л) зручно готувати страви на невелику кількість людей, а мультиварки з об’ємом чаші до 7 л допоможуть вам нагодувати велику родину.
Режими приготування страв
Найпростіші – і найдешевші – моделі мультиварок пропонують базовий набір функцій, такі як варіння, тушкування, запікання і приготування на пару. Більш сучасні моделі мають до десяти вбудованих режимів приготування, що включають такі програми, як «Плов», «Гречка», «Каша», «Молочна каша», «Випічка», «Суп», «Підігрів» і т. п.
Режим «Молочна каша» дуже зручний для приготування каш з різних круп на молоці або на воді. До таких страв можна додавати фрукти, сухофрукти, варення та інші інгредієнти. Цей режим, завдяки функції відкладеного старту, дозволяє готувати страви до призначеного часу. Наприклад, ввечері ви закладаєте в мультиварку продукти, а вранці вам залишиться тільки вийняти з неї готову кашу.
В режимі «Гречка» можна готувати різноманітні каші та гарніри не тільки з гречаної крупи, але і з рису, пшона, перлової крупи та інших, з додаванням різних інгредієнтів (м’яса, грибів тощо), а також готувати гарніри з гороху і квасолі.
Чимало смачних і корисних страв з овочів, м’яса, птиці, риби та інших продуктів можна приготувати в режимі «Варка на пару».
Режим «Томління», при якому страви протягом тривалого часу перебувають при певній температурі, підходить для приготування холодців, перших страв (супів, борщів, розсольників) та інших страв, які виходять особливо смачними, зберігають вітаміни і мінеральні речовини.
У режимі «Тушкування», при якому приготування страв відбувається так само, як в російській печі можна готувати супи (щі, борщі), всілякі другі страви.
В режимі «Плов» ви зможете готувати не тільки всілякі плови з м’ясом, дичиною, птицею, рибою, морепродуктами, сухофруктами і т. п., але і страви з картоплі, макаронів та ін.
Режим «Випічка» дозволяє не тільки готувати смачні запіканки, бісквіти, кекси, пироги, але і смажені страви (з картоплі, птиці тощо), а також обсмажувати овочі, м’ясо та інші продукти перед тушкуванням.
Додаткові функції
У новітніх моделях, крім усього перерахованого вище, передбачені можливості автоматичного підбору оптимального часу і температури для кожного виду продуктів, програмування ручних налаштувань і запам’ятовування встановлених налаштувань приготування останнього блюда на кожній програмі.
Функція енергонезалежної пам’яті дозволяє відновити запущену програму після непередбаченої зупинки приладу, а функція відкладеного старту дає можливість запустити процес приготування рівно до призначеного часу з відстрочкою до 24 годин.