З терпкої горобини, запашної малини та інших ягід готують не тільки варення та інші солодкі страви. З цих ягід, їх листя і навіть гілочок заварюють ароматні цілющі чаї.
Чудесні напої можна приготувати і з липи, іван-чаю, ромашки та інших трав. Зазвичай трави та інші рослини збирають у період цвітіння. А зберігають, висушивши, в щільно закритому посуді, в коробках, паперових або матерчатих мішках.
Щоб приготувати настій, траву в підігрітому чайнику залийте окропом, закрийте чайник кришкою і дайте чаю настоятися від 3 до 8 хвилин (залежно від того, яку траву заварюєте і наскільки насичений чай хочете приготувати).
Щоб приготувати лікувальний настій, подрібнену траву в термосі залийте водою, доведеною не до повного кипіння, а до появи перших бульбашок, і настоюйте не менше 2 годин. Краще використовувати джерельну або дистильовану воду. Її потрібно довести до кипіння, але не перекип’ятити, інакше настій вийде несмачним.
У термосі чай до двох днів не втратить своїх властивостей. А проціджений чай в щільно закритому скляному посуді може зберігатися в холодильнику протягом трьох днів.
Підігрівати охолоджений трав’яний чай вдруге потрібно дуже обережно, на повільному вогні, в закритій скляній або емальованому посуді.
Зверніть увагу: в одних рослин використовуються листя, в інших – квітки, а в третіх – плоди; у деяких – кілька частин відразу. Ніжне листя і квіти не можна кип’ятити, інакше вони втратять свій аромат.