Як смачно і правильно приготувати котлети по-домашньому. Ось декілька практичних порад, які можуть стати в нагоді при приготуванні котлет. Це популярне блюдо, для багатьох господинь, часто є просто паличкою-виручалочкою при складанні домашнього меню. Адже котлети можна подати з улюбленим гарніром на обід або просто приготувати бутерброд з котлеткою і смачно перекусити.
Підготовка м’яса. М’ясний фарш для домашніх котлет можна приготувати з яловичини, баранини, свинини або з м’яса птиці. Можна використовувати тільки один вид м’яса або поєднувати кілька видів в різних пропорціях. Подрібнювати м’ясо можна за допомогою м’ясорубки або вручну, дрібно нарізавши його гострим ножем. В останньому випадку, м’ясо зберігає більше соків і котлети виходять більш соковитими. Якщо м’ясо для котлет не жирне, тоді для соковитості у фарш можна додати трохи сала або вершкового масла.
Хліб в котлетах. Хліб, що додається в м’ясний фарш для котлет, надає майбутнім котлетам соковитість і пишність. Сік, що виділяється з м’яса при смаженні, не виходить, а вбирається в пори хлібної м’якушки, залишаючись усередині котлет. Хліб краще використовувати черствий, без кірок, так як м’який хліб надає готовим котлетам не надто приємну клейкість. Черствий хліб можна злегка змочити в молоці або воді і прокрутити через м’ясорубку слідом за м’ясом або просто дрібно розкришити в фарш. Хліб можна замінити панірувальними сухарями, які попередньо слід змочити молоком або водою.
Сирі яйця. Цей інгредієнт в котлетний фарш додавати не обов’язково, вони надають готовим котлетам додаткову жорсткість.
Овочі. Картопля, буряк, гарбуз, капуста, кабачки, всі ці овочі можна додавати в м’ясний фарш для котлет. Їх слід натерти на тертці або пропустити через м’ясорубку і змішати з м’ясним фаршем. Додаючи в котлети різні овочі, щоразу можна отримати котлети з новим смаком.
Спеції. Крім звичного меленого чорного перцю, у фарш для котлет можна додавати коріандр, корицю, хмелі- сунелі, пекучий перець, часник, гірчицю і дрібно нарізану зелень. Не забуваючи, при цьому, додати за смаком солі.
Паніровка. Для панірування зазвичай використовують пшеничне борошно або панірувальні сухарі. Але можна підсмажити котлети і без панірування. У цьому випадку, при формуванні, котлети необхідно краще ущільнити.
Смаження. Якщо передбачається, що котлети далі будуть тушкувати в підливі, тоді їх необхідно просто підсмажити з обох боків до рум’яної скоринки. А якщо котлети будуть подаватися без підливи, тоді після перевертання їх в сковороді на іншу сторону, необхідно накрити кришкою і смажити до готовності. Натисніть на котлету ложкою, якщо виділяється прозорий сік, значить котлети готові, а на розрізі вони повинні бути сірого кольору, а не рожевого.
При дотриманні всіх цих простих правил, котлети по-домашньому завжди виходять смачними і соковитими.