Різдвяна кутя

Різдвяна кутя

З появою першої зірки на небі в Святвечір моя родина збирається за столом. За традицією господиня подає на стіл 12 пісних страв, обов’язковими серед яких в Різдвяний Святвечір є кутя та узвар. Отже, приступимо до приготування куті.

Інгредієнти

Крупа пшенична – 1 стакан
Мак – 0,5 скл.
Волоські горіхи – 1 скл.
Ізюм – 0,5 скл.
Курага – 10 шт.
Мед

Приготування різдвяної куті

Пшеничну крупу промиваємо і замочуємо на 4-5 год. у холодній водичці. Після того, як крупа розмокне, водичку зливаємо. Пересипаємо крупу в каструльку (алюмінієву або з нержавійки) і доливаємо 2 склянки води. Ставимо пшеничку варитися на маленький вогонь. Через 1,5 год., коли крупа звариться, її потрібно остудити.

А поки моя пшенична крупа вариться, я приступаю до приготування так званих “смаколиків”, які складають неповторний смак куті: це мак, родзинки, горіхи, курага.

По-перше, заливаємо мак крутим окропом. Остиглу водичку зливаємо і розтираем наш мак. За звичаєм мак розтирали в макітрі, так як у мене її немає я помолола його в комбайні. Можна також пропустити його 2-3 рази через м’ясорубку (ефект буде приблизно такий же).

По-друге, родзинки і курагу теж заливаємо окропом і даємо трохи постояти. Зливаємо воду. Курагу нарізаємо невеликими шматочками.

По-третє, беремо горіхи. Їх можна нарізати шматочками, а можна просто поламати.

І на останок розтоплюємо на водяній бані наш медок. Я беру квітковий мед, а взагалі можна використовувати будь-який, кому який подобається. Якщо ви любителі солодноко – беріть меду близько 1 скл., а якщо ні – менше. Взагалі кількість меду залежить від ваших смаків.

Під час приготування смаколиків наша крупа звариться і охолоне. Зварену крупу перекладаємо в глибокий посуд і обережно перемішуємо з приготуваними смаколиками, при цьому приправляємо медом.

Кажуть, що чим багатша кутя (тобто смачніше і ситніше), тим багатшим буде сім’я і хорошим буде врожай.

Смачної вам куті!

Подобається допис? Поділіться з друзями: