Фарширований гусак був колись головним блюдом різдвяного і новорічного столу. Особливо ароматним виходить гусак, фарширований яблуками, картоплею або чорносливом. Просочуючись жиром, начинка стає дуже смачною. В давнину гусей також начиняли гречаною кашею з додаванням яловичого сала. З гусей готували полотки (половина копченої або солоної тушки птиці), які їли взимку з хріном і оцтом. Гусячі нутрощі йшли в юшку або в особливі страви під узвар.
Час приготування – 3 години 20 хвилин
Зміст
Інгредієнти на 6-8 порцій
гусак – 1 шт. яблука антонівка – 1 кг часник – 2 зубчики сіль
Приготування
Гусака обсушіть, посоліть всередині і зовні, натріть часником.
Яблука, видаливши насінну коробочку, очистіть від шкірки, потім розріжте на четвертинки.
Начиніть гусака підготовленими яблуками, покладіть його на деко спинкою вниз і запікайте 2-3 години.
У процесі смаження періодично поливайте сочком, що виділяється. Окремо для гарніру запечіть яблука.
Готового гусака викладіть на блюдо, гарніруйте печеними яблуками, оформіть фруктами, ягодами і зеленню.