Словом «лежні» українці називають картопляні пироги, які найчастіше готують з начинкою з капуст, хоча бувають й інші варіанти начинок. Для картопляного тіста картоплю варять, протирають гарячою, потім змішують з яйцями і борошном і рівним шаром викладають на деко або в форму. Окремо готують начинку, для якої, як правило, тушать капусту з цибулею. Потім на шар картопляного тіста викладають начинку і зверху закривають рештою тіста. Подають лежні зазвичай зі сметаною.
Зміст
Інгредієнти на 6 порцій
картопля – 600 г цибуля ріпчаста – 500 г шпик – 100 г капуста квашена – 1,5 склянки яйця – 4 шт. сметана – 1/2 склянки
Приготування
Картоплю відваріть, злийте відвар і, не даючи картоплі охолонути, протріть його.
У протерту картоплю додайте яйця, перемішайте.
Цибулю порубайте і обсмажте на дрібно нарізаному шпику.
Капусту потушкуйте, незадовго до закінчення тушіння додайте обсмажену цибулю.
На змащене маслом або жиром деко викладіть половину картопляної маси, зверху – фарш з капусти, закрийте частиною картоплі, що залишилася.
Запікайте при 180 °С до утворення рум’яної скоринки. Подавайте зі сметаною.