Вагітність є дуже важливим періодом у житті кожної жінки. Зміни в організмі майбутньої матері відбуваються для її благополуччя і благополуччя дитини. Ключову роль в ході цих дев’яти місяців відіграє правильна дієта – їжа і напої, споживані під час вагітності, мають істотний вплив на розвиток дитини. Як організувати меню для двох, але не їсти за двох? Що робити для того, щоб була здоровою і жінка і її майбутня дитина і при цьому вони обидва відчували себе комфортно?
Тіло вагітної жінки повністю змінюється. Багато жінок турбуються про втрату своєї ідеальної фігури тіла і повернення до колишньої маси тіла після пологів. Хорошу форму і настрій майбутньої мами забезпечить правильне харчування. Можливо не всі знають, що потреба в енергії в першому триместрі є така ж, як і в період до вагітності. В другому і третьому триместрі потреба збільшується приблизно на 300 калорій. Під час цих виняткових дев’яти місяців, набір ваги не повинен бути більше, ніж 10-15 кілограмів. Експерти з харчування кажуть, що перш за все, необхідно їсти для двох, але не за двох. На жаль, багато жінок забувають цей принцип і припиняють контролювати свою вагу, в результаті чого з’являється надмірна вага і потім вже труднощі з позбавленням зайвої ваги після вагітності.
Вагітні жінки повинні слідувати декільком правилам. Для того, щоб забезпечити здоров’я свого малюка, вони повинні пам’ятати, що купувати продукти слід тільки свіжими і хорошої якості. Рекомендується їсти 5-6 рази на день потроху.
Також вагітні повинні їсти їжу, що містить складні вуглеводи, наприклад, зернові або хліб з непросіяного борошна. Вони забезпечують цінними мінералами й вітамінами. Рекомендується споживання знежиреного молока і молочних продуктів, які є цінним джерелом кальцію. 4-5 разів на тиждень необхідно вживати в їжу пісне м’ясо, наприклад, м’ясо птиці, яке забезпечує організм залізом. Основні кислоти омега-3 знаходяться в рибі з низьким вмістом сполук ртуті, наприклад, в скумбрії або лососевих. Крім того, вагітні повинні не забувати про добову дозу фруктів і овочів, особливо про ті, які містять вітамін С, фолієву кислоту і бета-каротин. Це такі, як помідори, перець і малина.
Між прийомами їжі необхідно з’їсти трохи родзинок, волоських горіхів або мигдалю, які набагато корисніші і, звичайно, більше насичують, ніж чіпси і бутерброди, які, зазвичай, забезпечують організм тільки порожніми калоріями.
Під час вагітності слід відмовитися від споживання сирого м’яса і риби, яєць і сирів, а також уникати шкідливих жирів, які зустрічаються, наприклад, у вершковому маслі, вершках або цукерках. Такі продукти не містять будь-яких цінних речовин, таких як вітаміни, амінокислоти або мікроелементи і вони залишаються в шлунково-кишковому тракті досить тривалий час, так як вони не містять клітчатки, що перешкоджає виведенню токсинів з організму. Ще одне правило – щоб зберегти вагу, необхідно всі страви недосолювати. Спеції можуть бути замінені більш здоровими і більш смачними, а також ароматними травами, такими, наприклад, як чебрець та базилік.
Вагітній жінці категорично не можна пити алкогольні напої та слід обмежити споживання кави і міцного чаю. Можна дозволити собі максимум одну чашку кави в день, в той час як чай повинен бути замінений фруктовим чаєм і водою. Також слід уникати солодких газованих напоїв та пити багато мінеральної негазованої води – переважно близько 3 літрів на день. Її споживання нейтралізує неприємні симптоми вагітності, наприклад, такі як нудота, блювання і запор.
Важливо пам’ятати, що вагітна жінка не повинна споживати надмірну кількість води хлорованої і озонованої. Слід контролювати споживання натрію, який міститься в збагаченій воді.
Піклуватися про правильне харчування під час вагітності – це не складно. Необхідно всього лише запам’ятати кілька основних принципів здорового харчування. Головне, не забувати, що їжа повинна бути приємною, а не джерелом стресу саме в цей унікальний період для жінки.