Протягом багатьох століть борщ залишається однією з головних страв української кухні, більше того, це блюдо має ритуальний характер. Так, на весіллях їдять борщ на благо молодих, бажаючи їм тим самим щастя і процвітання. Їдять його і на поминках, оскільки вважається, що душа покійного відходить разом з парою борщу. Та й взагалі, що за обід без борщу! Адже це так смачно!
Особливо з ароматними пишними булочками – пампушками з часником. Способів приготування борщу величезна безліч. Рецепти варіюються не тільки залежно від конкретної місцевості, а й від особистих смакових переваг кухаря. Одні не представляють борщ без білих грибів, для інших обов’язкові ковбаса або сосиски, треті кладуть яблука або чорнослив, четверті – квасолю і так далі. Незмінні тільки м’ясний бульйон і буряк, хоча і з останнім інгредієнтом іноді експериментують, намагаючись отримати характерний червоний колір, чаклуючи над помідорами і томатною пастою.
У традиційних борщах для додання кислуватого смаку замість оцту використовують буряковий квас, який додають наприкінці варіння.
Зміст
Інгредієнти на 8 порцій
Для борщу
яловичина або свинина – 400 г вода – 1,7 л капуста білокачанна – 400 г картопля – 400 г буряк – 250 г пюре томатне – 1/2 склянки морква – 1 шт. корінь петрушки – 1 шт. цибуля ріпчаста – 1 головка шпик – 20 г масло вершкове – 1 ст. ложка оцет 3 % -й – 1 ст. ложка цукор – 1 ст. ложка часник – 1-2 зубчики лавровий лист – 1 шт. перець чорний горошком і духмяний по – 2 шт. сіль
Для пампушок з часником
борошно пшеничне – 400 г цукор – 1 ст. ложка дріжджі пресовані – 12 г олія соняшникова – 10 г вода – 3/4 склянки сіль
Для підливи
часник – 30 г олія соняшникова – 1 ст. ложка вода – 1/2 склянки сіль
Приготування борщу з пампушками
М’ясо порубайте шматочками по 150-200 г, опустіть в холодну воду і варіть 2-3 години при слабкому кипінні, знімаючи жир і піну. В кінці приготування посоліть. Потім м’ясо вийміть, зріжте м’якоть з кісток, наріжте її порціями, бульйон процідіть.
Буряк нашаткуйте соломкою, збризніть частиною оцту і злегка обсмажте на жирі, зібраному з бульйону. Додайте томатне пюре, цукор, трохи бульйону, тушкуйте буряк до готовності.
Цибулю, моркву і корінь петрушки нашаткуйте соломкою, злегка обсмажте на олії.
У проціджений бульйон покладіть нарізану часточками картоплю, доведіть до кипіння, додайте нарізану кубиками капусту і варіть 10-15 хвилин.
Покладіть тушкований буряк, обсмажені цибулю і коріння, перець, лавровий лист, влийте оцет, що залишився, варіть ще 5 хвилин. Заправте борщ шпиком, товченим з сіллю, зеленню петрушки і часником. Доведіть борщ до кипіння, потім дайте йому настоятися протягом 15-20 хвилин.
Для пампушок в теплій воді розведіть дріжджі, цукор, сіль, 1/2 борошна, замісіть тісто, поставте його в тепле місце і дайте піднятися. Додайте борошно, що залишилося, масло, добре вимісіть тісто, знову дайте йому піднятися.
З готового тіста скачайте кульки масою 25 г, укладіть їх на деко, змащене маслом, дайте піднятися. Випікайте 7-8 хвилин при 230 °С.
Для підливи в розтертий з сіллю часник додайте масло, кип’ячену воду, добре перемішайте.
При подачі покладіть в борщ варене м’ясо, сметану і посипте рубаною зеленню петрушки. Окремо подайте пампушки. Полийте їх підливою.