Хачапурі по-мегрельськи

Хачапурі по-мегрельськи

Це дуже популярні грузинські коржики із сирною начинкою. Хачапурі – калорійне задоволення. Але встояти і не почастуватися цією смакотою дуже складно. Рум’яні, апетитні, з соковитим сиром тягучим… Від одного вигляду слинки течуть.

Для того, щоб приготувати їх вдома, нам знадобиться духовка і трохи терпіння. Щоб хачапурі були смачними начинки та тіста має бути порівну. На батьківщині цієї страви не прийнято розкочувати корж качалкою. Зазвичай це роблять руками, розподіляючи рівномірно начинку. Кажуть, то кухар передає через них тепло своєї душі.

Інгредієнти на 2 порції

Для тіста

борошно пшеничне в/с – 200 г
молоко – 125 мл
масло вершкове – 30 г
олія – 0,5 ст. л.
дріжджі сухі – 0,5 ч.л.
цукор-пісок – 0,5 ч.л.
сіль – 0,3 ч.л.

Для начинки

сир сулугуні – 250 г
сметана – 1,5 ст. л.
сіль – 1 щіпка

Додатково

яйця курячі – 1 шт.

Як приготувати хачапурі по-мегрельськи

У миску просіяти половину борошна, додати дріжджі, цукор та сіль. Суміш перемішати.

У сотейник вилити молоко, довести до кипіння, покласти шматочки масла, зняти з плити і остудити до температури 33-35 °С.

У суху борошняну суміш вилити молоко з маслом.

Все перемішати, влити олію, знову перемішати, а потім поступово додати борошно, що залишилося. Борошна, можливо, знадобиться трохи більше. У процесі замісу потрібно стежити, щоб вийшло м’яке однорідне тісто, без грудочок, яке не прилипає до рук. Сигналом до того, що борошна достатньо, буде саме те, що тісто перестане прилипати до рук. Скачати тісто в кулю, викласти в об’ємну миску, накрити харчовою плівкою і поставити в тепле місце.

Сулугуні натерти на великій тертці. Відкласти 2 ст. ложки для посипання хачапурі.

До основної маси сиру додати сметану.

Начинку трохи посолити і ретельно вимішати. Розділити начинку навпіл.

Тісто розділити на дві однакові кульки.

Кожну кульку розкачати в тонкий коржик і викласти на середину кульку з начинки.

Зібрати краї коржика над кулькою начинки в мішечок і склеїти.

Коржик викласти на стіл, посипаний невеликою кількістю борошна, так, щоб скріплена частина опинилася внизу, притиснути долонею, а потім розкачати качалкою від середини до країв, щоб начинка розподілилася рівномірно. Товщина готового коржика має бути близько 1-1,5 см. Аналогічно зробити і з іншим коржом.

Зверху коржі змастити злегка збитим яйцем і посипати сиром, що залишився.

Помістити коржики на деко і випікати в духовці, розігрітій до температури 220°С, близько 15-20 хвилин. Як тільки верх коржиків зарум’яниться, вироби готові.

Подати хачапурі у гарячому вигляді.

Подобається допис? Поділіться з друзями: