Зміст
Інгредієнти
Для тіста
4 склянки борошна 125 г вершкового масла або маргарину 1/2 склянки молока 2 ст. ложки цукру 2 яйця 1 ч. ложка солі 40 г дріжджів
Для начинки
сир сметана яйця цукор борошно
Приготування
Тісто приготувати безопарним способом. При безопарному способі приготування тіста всі компоненти замішують відразу. Дріжджі розводять у невеликій кількості рідини (1/2 склянки молока або води) з додаванням цукру (1 ст. ложка) і ставлять їх у тепле місце. Маргарин (або інший жир) нарізають шматочками, розтоплюють у великій каструлі (на 4-5 л) або краще в глиняному горщику, додають до нього цукор, що залишився, і сіль, помішуючи при цьому круговими рухами. Потім маргарин трохи охолоджують і змішують з рідиною, що залишилася. Маса повинна бути теплою, але не гарячою.
Добре вимішане тісто поставити у тепле місце для піднімання на 40-60 хв, після чого його ретельно збити і знову поставити у тепле місце на 25-30 хв.
Після вистоювання готове тісто викласти на дошку і розкачати у довгий джгут, від якого відрізати невеликі шматки; потім шматки формувати у круглі кульки й викладати на дошку, обсипану борошном.
Кульки з тіста (булочки) поставити у тепле місце на вистоювання на 15-20 хв. З вистояної булочки зробити товстий корж, посередині вдавити кінцем качалки або денцем невеликої скляночки поглиблення, в отримане поглиблення покласти сир, протертий з одним яйцем, сметаною і цукром. Ватрушки змазати маслом або яйцем і викласти на металевий лист, змазаний маслом.
Випікати ватрушки при температурі 220-240 °С протягом 15-20 хв.