Зміст
Інгредієнти
Для тіста
500 г борошна 100 г цукру 100 г масла або маргарину 1 яйце 2 г солі 1 ст. ложка дріжджів 150 мл молока, ванілін за смаком
Для сиропу
2 ст. ложки цукру 2 ст. ложки води 1 ч. ложка коньяку 2 г ромової есенції
Для помадки
150 г цукру 2 ст. ложки води
Приготування
Дріжджі розвести в підігрітому молоці, додати половину борошна, цукор і розмішати, щоб маса була однорідною. Накрити її серветкою й поставити в тепле місце на 2 год для бродіння. Під час бродіння опара має збільшитися в об’ємі в 2—3 рази.
У готову опару покласти цукор, ванілін, сіль, борошно й місити тісто доти, поки воно не буде відставати від стінок посудини. Додати до тіста розтоплене вершкове масло або маргарин і продовжувати місити до одержання однорідної маси. Накрити серветкою й знов поставити в тепле місце на 2 год. Під час бродіння тісто слід 2-3 рази обім’яти.
Тісто викласти на стіл, поділити на порції і покласти в змащені жиром форми. Коли баби підійдуть, поставити їх у духовку й випікати при температурі 200-220 °С.
Охолоджені баби вийняти з форми, просочити сиропом і покрити помадкою.