Кулеб’яка – старовинне російське блюдо. Вважається, що назва походить від слова «колоб» – невеликий хлібець. Кулеб’яка відрізняється від пирога більш вузькою і високою формою, а також складною начинкою з декількох фаршів. До того ж вага начинки в кулебяці становить більше половини загальної ваги, а в пирозі – менше половини.
Час приготування – 1 година
Зміст
Інгредієнти на 4 порції
тісто дріжджове – 600 г філе риби (тріска, хек або пікша) – 500 г капуста білокачанна – 500 г 3 шт. яйця варені зелень кропу рубана – 2 ст. ложки масло вершкове – 100 г яйце – 1 шт. перець чорний мелений сіль
Приготування
Капусту нашаткуйте, посоліть, перетріть руками і залиште до виділення соку, потім відіжміть. Обсмажте на маслі і охолодіть.
Філе риби наріжте шматочками, посоліть, поперчіть і обсмажте на частини масла до утворення золотистої скоринки.
Варені яйця порубаєте. Перемішайте капусту з яйцями і зеленню. Посоліть і поперчіть.
Тісто розкачайте в пласт і викладіть на вистелений пергаментом деко. На середину пласта укладіть половину капустяної начинки, потім смажену рибу і залишилася капусту.
Краї тіста з’єднайте над начинкою і защипайте. Надайте кулебяці овальну форму. Оформіть кулеб’яку фігурками з тіста, що залишилося. Поставте її на 20 хвилин у тепле місце для вистоювання.
Змастіть кулеб’яку яйцем, зробіть кілька проколів і випікайте 25-30 хвилин при 220 °С.
Готову кулеб’яку можна змастити вершковим маслом.