Плоди лимонів – справжнє джерело корисних речовин: у них багато вітамінів (С, РР, групи В, каротину) і мінеральних солей (калію, кальцію, магнію, натрію, заліза), вони містять органічні кислоти (лимонну і яблучну), флавоноїди, харчові волокна та ін. Характерний аромат цим плодам надає ефірна (лимонна) олія, якої в них особливо багато. Ще Авіценна писав про лимони як про чудовий засіб для лікування серцево-судинних захворювань. Вони чудово допомагають при застуді, авітамінозі, цинзі, ангіні.
Лимони здатні зняти втому і головний біль, підвищити імунітет. У кулінарії використовуються м’якоть, сік і цедру лимонів. Перед тим, як вичавити сік з лимона, плід ретельно промийте, потім розріжте навпіл і оберніть шматочком марлі у вигляді «мішечка». Завдяки цьому кісточки не потраплять в блюдо. А щоб лимонний присмак став ще більш вираженим, можна додати в страву разом з соком терту лимонну цедру.
Час приготування – 1 година 20 хвилин
Зміст
Інгредієнти на 8 порцій
Для тіста
борошно пшеничне – 2 1/2 склянки масло вершкове – 200 г сода харчова – 1/2 ч. ложки оцет 3%-й – 1 ст. ложка сметана – 1 склянка цукрова пудра – 2 ст. ложки
Для начинки
лимони – 2 шт цукор – 1 стакан крохмаль картопляний – 1 ст. ложка
Приготування
Борошно змішайте зі сметаною, розм’якшеним маслом, гашеною оцтом содою і замісіть тісто.
Для начинки лимони залийте окропом, варіть 5 хвилин, потім вийміть з відвару, злегка остудіть і розріжте навпіл. Видаліть кісточки, пропустіть лимони через м’ясорубку, потім перемішайте з цукром і крохмалем.
Тісто розділіть навпіл, розкачайте два коржі. На змащене маслом деко викладіть один корж, на нього викладіть начинку і накрийте її другим коржем. Краї коржів з’єднайте.
Випікайте пиріг 20 хвилин при 200 °С.
Перед подачею посипте цукровою пудрою.